Isnin, 15 Jun 2015

JANGAN SIA-SIAKAN RAMADHAN…

Sempena Ramadhan yang bakal menjelang tiba eloklah kita saling bermuhasabah. Jangan sampai penat lelah kita beribadah di bulan Ramadhan nanti tidak dinilai apa-apa oleh Allah SWT. Ketahuilah bahawa di sana terdapat tiga perkara yang boleh menyekat segala amal ibadah kita. Tiga perkara itu adalah termasuk dosa-dosa besar yang amat penting untuk kita ketahui agar dapat dihindari sekaligus memastikan segala amal ibadah kita diterima dan tidak dinilai ‘zero’ oleh Allah SWT. Tiga perkara itu adalah seperti berikut:-

Pertama: Syirik kepada Allah SWT

Janganlah sekali-kali kita mensyirikkan Allah SWT dalam apa jua hal dan keadaan. Lebih-lebih lagi perbuatan yang kita lakukan tanpa disedari bahawa ia adalah syirik, sama ada ianya berpunca daripada kejahilan, menjadi adat kebiasaan atau desakan hidup. Antaranya seperti memakai tangkal dan azimat, membaca jampi serapah yang tidak diketahui sumber dan maknanya, mempercayai keramat sesuatu perkara, mempercayai ramalan bomoh tentang masa hadapan yang melibatkan untung nasib diri, mentaati tuntutan jin khadam, bernazar dengan selain Allah SWT, bersumpah dengan selain Allah SWT, menghalal apa yang diharamkan Allah dan mengharam apa yang dihalalkan Allah, riya’ dalam melakukan amal ibadah dan banyak lagi. Sesungguhnya kesemua kesyirikan ini boleh membawa kepada terbatalnya segala amal ibadah kita di dunia ini. Firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ

Wahai orang yang beriman, taatilah Allah dan taatilah Rasul, janganlah kamu membatalkan amalan-amalan kamu”. (Surah Muhammad: 33)

Ayat ini memerintahkan supaya umat Islam tidak mempersia-siakan segala amalan kebaikannya dengan sengaja membiarkan diri terjebak ke dalam perbuatan syirik. Menurut Imam al-Razi, perkara yang membatalkan amalan di sini ialah melakukan kesyirikan. Ia berdasarkan firman Allah: “Sekiranya kamu melakukan syirik, maka gugurlah amalan kamu” (Surah al-Zumat: 65)

Kedua: Menderhaka kepada ibu bapa

Rasulullah SAW menganggap derhaka kepada ibu bapa sebagai dosa besar selepas syirik. Diriwayatkan daripada Anas bin Malik ra katanya: Nabi SAW pernah menceritakan tentang dosa besar. Baginda bersabda yang bermaksud: “Menyekutukan Allah, menderhaka kepada ibu bapa, membunuh dan berkata dengan kata palsu.” (Riwayat Muslim).

Allah SWT berfirman dalam ayat 8, surah al-‘Ankabut yang bermaksud: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kamu semua kembali, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang sudah kamu kerjakan.”

Ia juga dikuatkan lagi dengan wasiat Luqman al-Hakim kepada anaknya dalam al-Qur’an bermaksud: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada ibu bapanya; ibunya mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (daripada awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada ibu bapamu dan (ingatlah), kepada Akulah tempat kembali (untuk menerima balasan). Dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau menyekutukan Aku (Allah) dengan sesuatu yang engkau – dengan akal fikiranmu – tidak mengetahui sungguh adanya, maka janganlah engkau taat kepada mereka dan bergaul dengan mereka di dunia dengan cara baik. Dan turutlah jalan orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang salih). Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semua, maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu kerjakan.” (Surah Luqman ayat 14-15).

Ibn Hibban dalam sahihnya juga meriwayatkan hadith bahawa, “Ridha Allah pada ridha kedua ibu bapa dan kemurkaan Allah pada kemurkaan kedua ibu bapa”.

Oleh itu jangan kita biarkan diri kita beribadah kepada Allah SWT pada bulan Ramadhan ini dalam keadaan kita tidak diredhai oleh Allah SWT. Mohonlah ampun dan maaf kepada kedua ibu bapa terlebih dahulu jika kita ada melakukan sebarang kesilapan sebelum kita memasuki bulan Ramadhan dan semoga kita diberi ‘istiqamah’ untuk terus berbakti dan berbuat baik kepada mereka. Sabda Rasulullah SAW: “Amat malanglah, orang yang hidup bersama orang tuanya yang sudah lanjut usia, salah satu atau kedua-duanya, tapi tidak masuk ke dalam surga”. (Muslim)

Ketiga: Memutuskan silaturrahim

Firman Allah SWT, “Maka apabila kiranya kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan di muka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan. Mereka itulah orang-orang yang dilaknati Allah dan dituikannya telinga mereka dan dibutakannya penglihatan mereka”. (Muhammad: 22-23).

Diriwayatkan dari Jubair bin Muth’in r.a, bahawasanya ia pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Tidak akan masuk surga seorang pemutus silaturrahim”. (Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a, daripada Nabi SAW beliau bersabda, “Sesungguhnya Allah menciptakan makhluk. Setelah Ia selesai menciptakan makhluk, silaturahim berkata, ‘Ini adalah tempat seseorang meminta perlindungan dari-Mu dari perubatan memutus silaturahim (kekeluargaan).’ Allah berfirman, ‘Benar! Apakah kamu ridha Aku menyambung untuk orang yang menyambungmu dan aku memutuskan untuk orang yang memutuskanmu.’ Silaturahim menjawab, ‘Tentu ya Rabb.’ Allah berfirman, ‘Itu untukmu.’ Rasulullah saw. bersabda, ‘Jika kalian mau maka bacalah firman Allah, ‘Maka apabila kiranya kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan di muka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan’”. (Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan daripada Aisyah r.a, daripada Nabi SAW beliau bersabda, “Tali silaturahim merupakan penghubung-Ku, siapa yang menyambungnya maka Aku akan menyambungnya dan siapa yang memutusnya maka Aku akan memutusnya”. (Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan daripada Nabi saw, “Barangsiapa memutus tali kekeluargaan atau bersumpah palsu maka ia akan melihat akibat buruknya sebelum ia meninggal,” (Sahih, Silsilah Ahaadits ash-Shahiihah)

Diriwayatkan daripada Abu Bakrah r.a, daripada Nabi saw, “Tidak ada satu dosapun yang lebih Allah cepatkan hukumannya di dunia bagi si pelaku disamping siksaan yang menunggunya di akhirat nanti selain dosa berbuat aniaya dan memutuskan tali kekeluargaan” (Bukhari dalam Adabul Mufrad)

Amalan pemutus silaturrahim juga tidak diangkat dan diterima oleh Allah SWT. Ia berdasarkan hadith daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Bahawasanya segala amalan anak Adam dipersembahkan kepada Allah pada setiap petang Khamis malam Jumaat, maka tidak diterima amalan pemutus silaturrahim”. Diriwayatkan oleh Imam Ahmad, semua rijalnya adalah thiqah dan dihasankan oleh al-Albani”.

Dalam hal ini penulis ingin mengambil kesempatan mengajak diri penulis dan semua blogger agar bertaqwa kepada Allah SWT. Semoga kita tidak termasuk ke dalam golongan yang memutuskan silaturrahim sesama muslim. Semoga percakapan kita, penulisan kita dan apa jua yang kita lontarkan dalam blog-blog kita tidak menjerumuskan kita ke dalam fitnah pemutus silaturrahim. Jangan kerana tuduhan-tuduhan dan label-label yang kita berikan kepada saudara se-Islam kita menyebabkan terputusnya silaturrahim antara mereka dengan saudara se-Islam-nya yang lain. Oleh itu berhati-hatilah dalam menulis atau menukilkan sesuatu. Wallahu a'lam.
Read more >>