Khamis, 23 Mei 2013

Ulasan "A Joint Appeal to Sunnis and Shias"

Sepanjang kami berdialog dengan Syiah Melayu Jadian, muqaddimah puak Syiah tidak pernah lekang dengan hujah-hujah mengajak perpaduan. Pelbagai fakta dikemukakan, fatwa Syeikh Mahmud Syaltut, Amman Message 2005 dan lain-lain. Sedaya upaya Syiah akan cuba mengelak daripada membicarakan hal berkaitan doktrin sesat mereka.

Tanpa semena-mena keluar pula kenyataan media Tun Dr. Mahathir bersama pihak Syiah yang dianjurkan oleh JUST World Movement. Saya yakin, perkara ini berlaku kerana Tun M dan JUST secara tidak sedar telah termakan dengan racun Syiah yang menyeru kepada perpaduan Sunni-Syiah. Inilah satu-satunya cara yang ditawarkan oleh pihak Syiah jika Sunni ingin menghentikan pertumpahan darah yang sedang berlaku antara kedua-dua belah pihak.

Berkenaan Tun M, saya sendiri cenderung untuk mengatakan Tun M bukan di kalangan mereka yang pro-Syiah, apa lagi memperjuangkan penyatuan Sunni dan Syiah. Malah, sebagai pegawai yang bertanggungjawab berkenaan isu-isu aqidah, saya mengetahui dengan jelas kronologi Syiah di Malaysia. Apa yang telah Tun M lakukan untuk menyekat kemaraan Syiah di Malaysia pada tahun 1997, selaku Menteri Dalam Negeri tidak pernah saya lupakan.

Namun begitu, secara politiknya saya tidak pasti apa strategi tersirat Tun M untuk mengeluarkan kenyataan bersama dengan bekas pemimpin Syiah Iran, sedangkan amat dimaklumi bahawa Iran adalah pendukung kuat rejim Basyar al-Asad dalam membantai dan menyembelih umat Islam Sunni di Syria. Saya fikir adalah lebih baik Tun M menasihati rakan Syiahnya itu mengenai isu Syria terlebih dahulu sebelum tergopoh gapah menandatangani kenyataan media yang dikeluarkan itu.

Ketika mengamati dan menganalisa kenyataan media penuh berjudul A JOINT APPEAL TO SUNNIS AND SHIAS yang ditandatangani secara bersama oleh Tun M dan Khatami, saya sudah dapat menghidu strategi licik puak Syiah. Seperti biasa isu penyatuan Sunni-Syiah yang sudah lapuk kembali didendangkan. Kononnya inilah satu-satunya jalan untuk mendamaikan kedua-dua belah pihak yang didakwa saling bertelagah.

A Joint Appeal to Sunnis and Shias

We, the undersigned, are greatly saddened by the violence and bloodshed which have characterised Sunni-Shia relations over time. Thousands have been killed in feuds between the two, mostly in certain Muslim countries. It is tragic that many innocent women and children have been among the victims.

Sunni-Shia animosity and antagonism have clearly weakened the Muslim ummah. It has made us more vulnerable to the manipulations and machinations of outside elements determined to subvert the unity and integrity of the ummah. It has allowed those who seek to establish their hegemonic power over us to succeed in their objectives.

It is indisputable that Sunni-Shia antagonism and conflicts which have resulted in massacres have tarnished the image and dignity of the ummah in the eyes of the world. Few other occurences in recent times have had such a negative impact.

We appeal to all Sunnis and Shias, bound as we are by the same faith in Allah, guided by the same Noble Quran, honouring the same last Messenger of Allah, and facing the same Kiblah, to desist from massacring and the killing one another immediately.

NO MORE VIOLENCE
NO MORE BLOODSHED
NO MORE KILLINGS

The two of us – a former Prime Minister from a Sunni majority state, and a former President from an overwhelmingly Shia nation – also address this appeal to the Organisation of Islamic Cooperation (OIC) which represents all Muslims of whatever sect or doctrine. The OIC could perhaps set up a task force that will examine the Sunni- Shia divide in depth and submit concrete proposals for the political and religious leaders of the ummah to act upon.

We also appeal to sincere, concerned individuals and civil society groups from all over the world to join in this endeavour to stop the violence and bloodshed and to promote peace and understanding between Sunnis and Shias.

This joint appeal will be widely circulated mainly through the online media. We shall follow up on this appeal with other activities and programmes.

May Allah Subhanahuwataala guide us in all our humble efforts to serve Him.

Terjemahan (yang dikeluarkan oleh web Syiah Iran bahasa Indon)

Kami yang menandatangani di bawah, amat sedih dengan keganasan dan pertumpahan darah yang telah disifatkan sebagai hubungan Sunni dan Syiah dari masa ke semasa. Beribu-ribu telah terbunuh dalam perbalahan antara kedua-duanya dalam beberapa negara-negara Islam. Sungguh tragik apabila ramai wanita dan kanak-kanak telah menjadi mangsa.

Perseteruan Sunni-Syiah dan pertentangan telah jelas melemahkan umat Islam. Ia telah menjadikan kita lebih terdedah kepada manipulasi dan elemen komplot asing yang berazam untuk menggulingkan perpaduan dan keutuhan ummah. Ia menyebabkan mereka yang berusaha untuk menubuhkah kuasa hegemoni ke atas kita telah berjaya dalam objektif mereka.

Tidak dapat dinafikan bahawa percanggahan dan konflik Sunni-Sunni telah menyebabkan pembunuhan beramai-ramai, yang telah mencalarkan imej dan maruah umat Islam di mata dunia. Beberapa kejadian kebelangan ini mempunyai impak negatif itu.

Kami merayu kepada semua Sunni dan Syiah, bersatupadu sebagaimana kita mempunyai iman yang sama kepada Allah, menelusuri pedoman dengan al-Quran yang sama, menghormati Rasul terakhir, sama-sama menghadap ke arah kiblat yang sama demi untuk berhenti dari pembunuhan besar-besaran dan saling memerangi antara satu sama lain.

Tiada lagi keganasan
Tiada lagi pertumpahan darah
Tiada lagi pembunuhan

Kedua-dua kami (Bekas Perdana Menteri dari negara majoriti Sunni, dan juga mantan Presiden negara majoriti Syiah) turut mengajukan rayuan ini kepada Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) yang mewakili seluruh muslim walau apa jua mazhab dan doktrin. OIC mungkin boleh menubuhkan pasukan petugas untuk mengkaji perpecahan Sunni - Syiah secara mendalam dan mengemukakan cadangan konkrit untuk para pemimpin politik dan pemimpin agama umat Islam bagi tindakan ke atasnya.

Kami juga meminta dengan ikhlas, individu berkenaan dan kumpulan masyarakat awam dari seluruh dunia untuk menyertai kami dalam usaha ini demi menghentikan kegasanasan dan pertumpahan darah, di samping mempromosi keamanan dan persefahaman antara Sunni dan Syiah.

Rayuan bersama ini akan dikembangkan secara meluas terutama dalam media talian kami. Kami akan ikuti perkembangan susulan rayuan ini dengan aktiviti dan program yang lain.

Semoga Allah membimbing kita dalam semua usaha untuk berkhidmat kepada-Nya.

Berdasarkan kenyataan ini, tiga poin penting yang dicadangkan untuk menghentikan pembunuhan sesama Sunni dan Syiah adalah:

  • Sunni dan Syiah perlu bersatu kerana tuhan mereka sama, al-Qur’an mereka sama, Nabi mereka sama dan kiblat yang sama;
  • Menubuhkan pasukan petugas mengkaji perpecahan Sunni dan Syiah secara mendalam;
  • Mempromosikan keamanan dan persefahaman antara Sunni dan Syiah.


Saya dapati tiada langsung perkara baru yang dinyatakan dalam kenyataan media ini kecuali hanyalah ulangan terhadap slogan-slogan yang pernah dicanangkan sebelum ini. Namun, belum pun 24 jam kenyataan ini dikeluarkan, sekumpulan Syiah Malaysia yang menggelarkan diri mereka sebagai Assajjad Movement telah pun menolak mentah-mentah rayuan yang dilontarkan dengan alasan tiada keikhlasan dan menuntut sesuatu yang LEBIH DARIPADA ITU. Antaranya, mereka mengungkit perkara berikut:

1. Di Malaysia penganut ajaran Syiah sering diancam dengan penahanan tanpa bicara di bawah Internal Security Act. Sebagai contoh, Abdullah Hassan, salah seorang pengikut Syiah Imamiyyah ditahan tanpa bicara di bawah ISA (Internal Security Act) antara 2 Oktober 1997 sehingga 31 Disember 1999. Beliau membuat laporan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pada tahun 2001 di mana empat Pesuruhjaya Suhakam pada waktu itu; iaitu Harun Hashim, Zainah Anwar, Mehrun Siraj dan Hamdan Adnan menerima laporan beliau. Laporan Abdullah Hassan kepada Suhakam dilakukan berikutan Malaysia menahan enam lagi pengikut Syiah di bawah ISA antara 20 Oktober 2000 sehingga 5 Januari 2001. Zainah Anwar selaku Pesuruhjaya Suhakam berjanji untuk menghubungi Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Perdana Menteri memandangkan penahanan ahli masyarakat atas alasan kepercayaan dan agama adalah, meminjam ungkapan Zainah, “clear violation of Article 11 of the Federal Constitution which guarantees freedom of religion”. Sejak tahun 2001 sehingga hujung 2012 tiada perkembangan sihat berlaku yang memihak kepada minoriti Syiah di Malaysia.
2. Pemomokan terhadap penganut Syiah berlaku secara meluas dan sedar, serta lebih menggusarkan dilakukan oleh pihak berwajib sendiri. Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu sebagai contoh mengarah masjid-masjid di Trengganu membaca khutbah Jumaat anti Syiah pada 23 September 2011. Hal yang sama terjadi di Selangor, sebagai rekod; khutbah Jumaat bertarikh 6 April 2012 menyeru umat Islam menghindari Syiah. Khutbah berjudul “Penyelewengan Syiah Di Malaysia” tersebut menyatakan, antara lain “Syiah menafikan dan menolak al-Quran yang ada di tangan kita pada hari ini”. Khutbah ini adalah satu bentuk pemomokan yang jahat, memandangkan dalam masa yang sama, harus diingat seramai sepuluh orang qari bermazhab Syiah dari Iran dan Iraq telah memenangi Musabaqah Tilawah al-Quran Antarabangsa anjuran Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia sejak tahun 1961. 
3. Pemomokan terhadap masyarakat Syiah bahkan didokongi media secara besar-besaran. Radio Televisyen Malaysia (RTM), media milik pemerintah pada 9 dan 16 Februari 2012, di stesen TV1 menyiarkan rancangan berjudul “Mazhab atau Agama” bertujuan memomokkan penganut Syiah. Juga, pada 4 Oktober 2012 saluran Bernama TV Saluran 502, dalam rancangan Hello Malaysia, media ini memburuk-burukkan fahaman dan penganut Syiah. Selain media elektronik, media cetak turut melakukan pemomokan seperti yang dapat dibaca di Utusan Malaysia bertarikh 17 Disember 2010 dengan judul “Markas Syiah Diserbu” atau Berita Harian bertarikh 28 April 2011 dengan judul “JAIS Pantau Syiah di Selangor”.
Di akhir tulisannya, kumpulan Syiah tersebut mengatakan dengan jelas kenyataan berikut:
Sekiranya Dr Mahathir benar-benar ikhlas dalam rayuan beliau ini, sebagai negarawan yang dikatakan berpengaruh beliau hendaklah menyarankan kepada kerajaan supaya menarik balik fatwa daripada Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan pada Mei 1996 yang memutuskan ajaran Islam yang lain daripada pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah bercanggah dengan hukum syarak dan undang-undang Islam dan penyebaran apa-apa ajaran yang lain daripada Ahli Sunnah Wal Jamah adalah dilarang di negara ini. Hanya dengan itulah keikhlasan beliau tidak dapat diragui lagi”.
Kesimpulannya, saya fikir kita tidak perlu menghabiskan masa untuk melakukan sesuatu yang sia-sia dan hanya menguntungkan puak Syiah. Apa yang patut dilakukan oleh Tun M atau sesiapa sahaja yg prihatin dan punya nama adalah menyatukan seluruh saf kepimpinan Ahli Sunnah Wal-Jemaah di dunia dalam mendepani Syiah. Saya tak fikir 211 juta penganut Syiah berani berhadapan dengan 1.4 bilion penganut Sunni yang bersatu. Bukan sahaja membunuh, menyentuh pun tidak! 

Read more >>