Khamis, 14 April 2011

Syeikh al-Azhar pulangkan gaji. Subhanallah!

Semalam, laman almsryoon.com melaporkan bahawa Syeikh al-Azhar, Dr. Ahmad al-Tayyib telah mengembalikan seluruh gaji yang beliau terima sejak memegang jawatan sebagai Syeikh al-Azhar pada bulan Mac 2010.

Dr. Samir Ridhwan, Menteri Kewangan telah memperoleh surat rasmi dari Syeikh al-Azhar, Dr. Ahmad Tayyib yang menegaskan bahawa al-Azhar dan ulamanya mendukung pemulihan ekonomi Mesir.

Penasihat Undang-undang al-Azhar, Sayyid Sulthan mengatakan kepada Menteri Kewangan bahawa cek bernilai 37.647 pound Mesir yang diserahkan merupakan seluruh gaji yang telah diterima oleh Syeikh al-Azhar sejak 12 bulan lalu, iaitu sejak beliau memegang jawatan tersebut.

Syeikh al-Azhar juga meminta kepada Menteri Kewangan untuk tidak memberikan gaji lagi, di mana beliau ingin berkhidmat penuh kepada al-Azhar al-Syarif dalam dakwah tanpa memperoleh gaji apapun.

Sayyid Sulthan juga menegaskan bahawa Dr. Ahmad al-Tayyib, sejak diangkat sebagai Syeikh Al Azhar sering menolak upah daripada tugasan di Majma’ al-Buhuth al-Islamiyyah atau Majlis al-A’la al-Azhar, atau elaun daripada peperiksaan yang diadakan di Universiti al-Azhar. Beliau juga menolak “envelope” yang diberikan setelah beliau menyampaikan ceramah agama di televisyen.

Subhanallah..indahnya akhlak Syeikh al-Azhar. Agak-agaknya 'tokoh-tokoh kenamaan' yang ada kat Malaysia ni sanggup ke buat begitu? Yang penulis tau, nak potong gaji beberapa ringgit pun dah kecoh satu dunia. Yang gaji dah puluhan ribu, nak tambah gaji lagi ada..Allahu Akbar!

Baarakallahu fiikum ya syaikhanaa...

Read more >>