Rabu, 9 Disember 2009

TARIAN CUTI-CUTI 1MALAYSIA : BERHATI-HATILAH WAHAI MUSLIM


Penulis agak resah apabila menonton di kaca televisyen beberapa sedutan Tarian Cuti-cuti 1Malaysia baru-baru ini. Rupa-rupanya ia adalah pelancaran tarian tersebut oleh isteri YAB Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansur di Dataran Merdeka. Tarian ini anjuran Kementerian Pelancongan di bawah Datuk Seri Ng Yen Yen. Pada dasarnya penulis amat bersetuju usaha untuk memelihara kebudayaan bangsa-bangsa yang wujud di negara ini di samping untuk menyemai benih-benih perpaduan sebagai rakyat yang tinggal dalam sebuah negara yang sama. Bagaimanapun, penulis kurang bersetuju jika ia dijadikan alasan untuk mengujudkan sinkretisme (syncretism) dalam budaya atau asimilasi budaya. Lebih-lebih lagi budaya Melayu yang penulis rasakan ia lahir dari sulbi agama Islam dan punya pantang larang sendiri yang tak boleh dicampuraduk mahupun diubahsuai ataupun diganggu gugat. Jika tidak Melayu itu akan hilang identitinya dengan terhakisnya aqidah dan syariah yang menjadi tunjang ke'bangsa'an Melayu itu.

Salah satu tarian yang dicampuradukkan dalam Tarian Cuti-cuti 1Malaysia adalah tarian klasik India bernama Paattu Paada Vaa. Antara gerakan yang dilakukan dalam tarian ini jelas menunjukkan terdapat unsur-unsur peribadatan agama Hindu sebagaimana gambar di bawah.


Jika kita mengkaji sejarah tarian-tarian klasik India, kita akan dapati ia adalah 'one way to God-experience' menurut masyarakat India Hindu. Seperti kata-kata Swami Omkarananda tentang tarian klasik India:

It was not a dance as such, it was an Adoration of God. Through the movements of her body she worshipped God. It has cosmic dimension. It affects the nature. The society profited, the nature profited, the whole cosmos profited. God is the aim of this dance.


“‘Rock and Roll’ does not give you happiness. It does not make you a Saint.

“This dance is an education in itself. It makes you happy. The rhythms of the Infinite are expressing themselves in this dance. If you want to see the real Bharatanatyam, go to Madras. There you will see, what this dance really is. But the soul of it lies in the hands of the Divine. Be a great devotee of the Divine and you will know all the secrets of this dance, all its metaphysics."

Oleh itu, berhati-hatilah wahai muslim...semoga Allah SWT menghindari kita daripada perbuatan syirik sama ada yang kita sedari mahupun yang tidak disedari. Wallahu a'lam.
Read more >>