Sabtu, 24 Mac 2012

Dongeng Syiah jadian

Nampaknya kumpulan Syiah jadian atau pro-Syiah Malaysia terus memainkan propaganda kononnya Syiah itu halal dan baik (halalan toyyiban). Khilafnya hanya soal furu' membabitkan usul al-mazhab bukan usul al-din. Dengan itu macam-macam jalan menerusi pelbagai medium digunakan untuk menempatkan diri mereka sebagai sebahagian daripada masyarakat Islam di negara ini. Malangnya cara-cara yang digunakan itu sangat kotor, kerana pembohongan demi pembohongan terus menjadi budaya mereka.

Pertama, apabila akhbar Berita Harian (BH) hal. 6 pada 17 Mac 2012 dalam artikel berjudul "Lagi pertubuhan haram dikesan" menyebut kononnya KP Jakim telah mengatakan "“Majlis Fatwa Kebangsaan hanya membenarkan dua ajaran Syiah tidak ekstrem diamalkan di negara ini iaitu Syiah al-Zaidiyah dan Jaafariah”. Kenyataan ini sebenarnya bukan kenyataan KP Jakim tetapi kenyataan yang direka-reka sendiri oleh wartawan BH yang berkemungkinan pro-Syiah bernama Haika Khazi (Faizul Haika Mat Khazi).

Tidak diketahui di mana wartawan ini mendapat istilah "Syiah yang tidak ekstrem", kerana fatwa pengharaman Syiah di Malaysia bukan kerana ekstrem atau tidak tetapi kerana ia bertentangan dengan aqidah dan syariah Islam. Kalau soal ekstrem, maknanya pengikut Ayah Pin, Rasul Melayu Hj. Kahar, al-Arqam pun jadi halal kalau mereka tak ekstrem, itulah mungkin cara pemikiran wartawan tersebut. Wartawan ini juga pernah menyebut istilah yang sama iaitu apabila mengulas ajaran sesat yang disekat termasuk Syiah ekstrem yang membawa maksud Syiah tidak ekstrem kononnya dibenarkan. Lihat sini.

Malangnya sehingga ke hari ini, walaupun kenyataan media KP Jakim supaya pembetulan dibuat telah dihantar kepada pihak BH tetapi nampaknya sehingga hari ini ia belum diterbitkan oleh pihak BH. Sebagai wartawan yang tinggal di negara Sunni sepatutnya dia sudah sedia maklum bahawa Syiah memang diharamkan di negara ini, fatwa mengenainya telah tersebar luas malah sembilan buah negeri telah mewartakannya sebagai haram.  

Tidak timbul langsung soal ada dua Syiah iaitu Zaidiyah dan Ja'fariyah yang dibenarkan kerana itu cerita lama iaitu fatwa pada tahun 1984 dan telah berzaman-zaman ia dimansuhkan dengan fatwa pada tahun 1996. Lihat sini. Cuma kalau dilihat track record orang Syiah, mereka memang susah nak terima hukum nasakh dan mansukh ni, sama macam dalam bab mut'ah, walaupun ia telah dimansuhkan tetapi mereka bermatian-matian mengatakan ianya tidak mansuh!

Kedua, terdapat seorang blogger menamakan diri sebagai Revolusi Habib yang mencanangkan iklan kononnya akan mengadakan dialog / seminar 'Mampukah Sunni dan Syiah bersatu' yang kononnya akan dihadiri oleh pimpinan Persatuan Ulama Malaysia. Namun perkara ini telah dinafikan sekeras-kerasnya oleh Persatuan Ulama Malaysia di sini.


Bermakna ini semua propaganda daripada golongan Syiah Melayu jadian yang berselindung di sebalik pelbagai nama dan persatuan. Apa yang lebih membimbangkan pemilik blog ini bernama Khalid Mohd Ismath mempunyai kecenderungan terhadap pertubuhan Syiah Lubnan ala-militan iaitu Hizbullah seperti yang terpapar pada link facebook nya. 

Kita sedia maklum apa yang dilakukan oleh Hizbullah sekarang di Syria malah di Lubnan terhadap umat Islam Sunni di sana. Lihat wawancara Mufti Sunni Lubnan ini. Klik sini. Mohon pihak Task-Force PDRM Bukit Aman memantau pergerakan budak ini insya-Allah. 


Oleh itu, wahai blogger Syiah seperti Kamil Zuhairi dan lain-lain, janganlah anda berbohong atau mengambil sumber-sumber palsu sebegini untuk dijadikan hujjah-hujjah anda, marilah kita berhujjah secara ilmu, akademik dan fakta yang sahih dalam menilai dan mencari kebenaran.

Wallahu a'lam. 
Read more >>