Sabtu, 19 Mac 2011

Kebebasan beragama yang tidak bebas

Orang-orang Kristian di negara ini sibuk menuntut kebebasan beragama kononnya supaya injil BM mereka boleh dilepas bebas tanpa cop KDN atas alasan Hak Asasi Manusia (HAM). Tapi ketahuilah..di negara-negara tempat kelahiran HAM sendiri, kebebasan itu tak pernah dihormati pun...baca laporan ini di bawah.. 

Mahkamah HAM Eropah pada hari Jumaat (18 / 3) mengeluarkan keputusan final bahawa kayu salib boleh ditempatkan di ruang kelas sekolah-sekolah umum Eropah.

Sebagaimana dipetik Associated Press , keputusan tersebut membatalkan keputusan yang digugat pada Januari 2009, yang menyatakan pemasangan salib di ruangan kelas boleh mengganggu murid-murid non-Kristian dan ateis. Dimulai dengan Itali, beberapa negara Eropah menggugat larangan pemasangan salib di kelas.

"Sentimen rakyat di Eropah menang hari ini," kata Menteri Luar Negeri Itali Franco Frattini, menyambut baik keputusan hakim.

Ahli Dewan Eropah yang berjumlah 47 negara, pengawal HAM Eropah, semuanya wajib mengikuti keputusan mahkamah hari Jumaat (18 / 3) itu.

Mahkamah HAM Eropah di Strasbourg, Perancis, dalam keputusannya menyebutkan, sekolah-sekolah umum Itali tidak melakukan kesalahan apapun dengan menggantungkan salib di ruangan kelas mereka, dalam kes yang membuat negara Eropah penganut Katolik dengan negara-negara jirannya yang lebih sekular berpecah.

Kes salib di ruangan kelas pertama kali dibawa ke mahkamah oleh Soile Lautsi, seorang ibu kelahiran Finland yang mengatakan sekolah-sekolah Itali di tempatnya menolak untuk menyingkirkan simbol-simbol Katolik Rom dari ruang kelas. Menurutnya, pemasangan salib melanggar prinsip sekular yang seharusnya dijunjung tinggi oleh sekolah-sekolah umum.

"Kebebasan beragama, kebebasan daripada diskriminasi, kebebasan memilih adalah prinsip-prinsip asas dan dalam kes ini semua itu tidak dihormati," kata Massimo Albertin, suami Lautsi yang bersama keluarganya tinggal di Abano Terme berhampiran Padua, Itali.

Albertin yang mengaku ateis, mengatakan bahawa keputusan mahkamah yang membolehkan salib di ruangan kelas tersebut menunjukkan "Vatican terlalu kuat untuk dilawan oleh individu."

Walaupun nama Lautsi yang dinyatakan di dalam surat tuntutan, namun sesungguhnya tuntutan itu merupakan tindakan kolektif dari ramai orang.

Takhta Suci Vatican tentu saja senang dengan keputusan mahkamah hak asasi manusia Eropah.

Kardinal Gianfranco Ravasi, salah pegawai tinggi Vatican bagi urusan kebudayaan mengatakan bahawa salib adalah "salah satu simbol terbesar di Barat."

Salib, katanya, "adalah simbol tamadun, walaupun anda tidak mengakuinya menurut kepercayaan anda.
 
Begitulah keadaan hak asasi di Eropah, hanya indah pada nama tapi pada pelaksanaannya tidak juga.
Read more >>