Selasa, 19 Mac 2013

Muzakarah Sunni Syiah di Johor

Pada 13 Mac 2013 yang lalu, satu Muzakarah Sunni & Syiah berjaya diadakan di Johor Bahru anjuran Jabatan Mufti Johor. Muzakarah ini diadakan lantaran sikap biadab Syiah Melayu Jadian Johor yang sering mengirim sms @ e-mel berbau kutukan, kejian dan penghinaan terhadap para sahabat r.a.h serta disiplin Ahli Sunah Wal-Jemaah (ASWJ).Mereka juga dikatakan sering hadir ke dalam majlis-majlis anjuran Jabatan Mufti untuk mengganggu perjalanan majlis di samping mempromosikan fahaman sesat mereka.

Dalam muzakarah tersebut, Jabatan Mufti Johor diwakili oleh penulis dan Ustaz Ahmad Nasim bin Abdul Rauf manakala Syiah Johor diwakili oleh Hasan Askari,Najiyullah dan Malik Takim. Beberapa pemerhatian hasil daripada muzakarah tersebut adalah seperti berikut:

- Syiah Melayu Jadian didapati gementar untuk hadir ke muzakarah atas tajuk “Perbezaan Antara Sunni dan Syiah” sebaliknya memohon untuk ditukar kepada tajuk “Titik persefahaman antara Sunni dan Syiah”. Adalah tidak masuk akal selepas pelbagai tohmahan yang mereka lakukan terhadap para sahabat dan disiplin ASWJ, tiba-tiba apabila sampai ketika untuk bermuzakarah, mereka ingin menukar tajuk lain kononnya demi menjaga perpaduan. Lebih dikesalkan lagi, apabila sampai pada waktu yang dijanjikan mereka berdolak dalik kononnya tidak mempunyai wakil untuk hadir sedangkan majlis telah diatur sejak sekian lama dan mereka sendiri yang mencabar Jabatan Mufti untuk bermuzakarah. Namun setelah digertak oleh pihak Jabatan Mufti, mereka hadir kononnya atas dasar untuk mencari titik pertemuan.

- Syiah terus menerus menampakkan sikap taqiyyah dan munafiq mereka. Sebelum diajak bermuzakarah, mereka menghentam ASWJ, menyebarkan buku-buku Khair Izzah yang jelas menyesatkan ASWJ dan para sahabat, menarik penganut Sunni masuk Syiah dan sebagainya, tetapi apabila berdepan segala-galanya berubah watak, kononnya ingin mencari titik pertemuan, memelihara perpaduan umat Islam dll. Lihatlah betapa munafiqnya golongan ini.

- Seperti biasa, Syiah mengeksploitasi Amman Message 2005 dengan anggapan deklarasi tersebut menyebelahi mereka padahal ianya tidak. Buktinya tiada kalimah “Syiah Rafidhah” dalam deklarasi tersebut sedangkan Syiah Imam 12 adalah termasuk dalam golongan Rafidhah kerana pendirian mereka yang jelas menolak bahkan mengkafirkan Sayyidina Abu Bakar dan Sayyidina Umar. Tiada seorang pun kalangan ASWJ yang boleh menerima golongan Rafidhah, kerana itu Syeikh al-Azhar yang mewakili ASWJ dalam deklarasi tersebut telah menyatakan bahawa kita menerima seseorang itu sebagai muslim selagimana ia menghormati para sahabat Rasulullah SAW. Bukankah Syiah sendiri tahu sama ada mereka menghormati sahabat atau tidak? Rafidhah atau tidak?

- Syiah Melayu jadian terlalu dangkal apabila mengatakan kami ingin bersatu dengan ASWJ, tapi dalam masa yang sama mempertikaikan aqidah golongan ASWJ. Antara hujah separuh masak Syiah adalah mendakwa ASWJ hanya wujud selepas kewujudan Imam Abu Hasan al-Asy’ari dan Asya’irah, lalu dipersoalkan apakah aqidah umat Islam sebelum Asya’irah termasuklah aqidahnya Imam Syafie sendiri dan imam-imam yang lain. Inilah kemuncak kebodohan Syiah Melayu jadian dalam memahami ASWJ. Hakikatnya, Syiah ingin mendakwa kononnya aqidah mereka lebih awal daripada kemunculan aqidah ASWJ, padahal Syiah terlupa aqidah ASWJ itu tidak lain hanyalah aqidah Nabi SAW sendiri dan diteruskan oleh para sahabat. Asya’irah, Maturidiyyah dan Athariyyah itu hanyalah madrasah-madrasah yang datang selepasnya bagi menyusun disiplin ilmu ASWJ dalam bentuk peristilahan dan struktur pemikiran.

- Secara caca merba, Syiah terus membawakan riwayat-riwayat yang didakwa milik Sunni untuk mengesahkan dakwaan mereka termasuk merujuk kitab Yanabi’ al-Mawaddah dan al-Imamah wa al-Siyasah, sedangkan kedua-duanya bukan kitab Sunni tetapi didustakan atas nama ulama ASWJ. Syiah juga membawakan hadith-hadith Sunni untuk membenarkan dakwaan mereka terhadap kemunafiqan, kefasiqan bahkan kemurtadan para sahabat padahal mereka sendiri gagal merujuk kepada syarah Sunni terhadap hadith-hadith tersebut dan dangkal dalam memahami perbahasan ilmu al-jarh wa al-ta’dil, mukhatalaf al-hadith dan musykil al-hadith. Semua ini menyebabkan kaedah berhujah Syiah hanya berasaskan “hujah tangkap muat” semata-mata. Ada juga hujah yang direka oleh mereka sendiri dan mereka sendiri yang menjawabnya sedangkan ASWJ tiada kena mengena dengannya!

- Berlaku percanggahan yang jelas antara sesama Syiah sama ada imamah termasuk dalam persoalan usuluddin atau usululmazhab. Ketika berdialog dengan Syiah pada 2011, jurucakap Syiah Melayu Jadian, Kamilzuhairi mengatakan dengan jelas imamah termasuk dalam bab usuluddin, namun dalam dialog pada kali ini, Hasan Askari mendakwa imamah adalah usululmazhab. Padahal ulama Syiah spt Saduq, Tusi, Bahrani, Mufid, Tustari dll mengatakan imamah termasuk dalam bab usuluddin, akibatya jadilah penganut Sunni yang menolak imamah, sebagai kafir yang tidak kafir @ murtad yang tidak murtad.

- Akhirnya, setelah penganut Syiah gagal mempertahankan aqidah anutan mereka, jalan keluar paling mudah adalah dengan menuduh panel yang mewakili Sunni sebagai golongan Wahabi yang tidak bermazhab. Penulis dan sahabat penulis dituduh sebagai penganut Wahabi padahal isu yang dibangkitkan oleh mereka tiada kena mengena dengan Wahabi. Adakah mereka beranggapan Ahli Sunnah yang beraqidah Asya’irah dan berfiqih Syafi’iyyah akan membiarkan sahaja puak Syiah sewenang-wenangnya mencaci maki para sahabat Nabi r.a.h dan meredhai aqidah sesat mereka?

- Inilah bukti kedangkalan dan kecetakan pengetahuan puak-puak Syiah Melayu Jadian dalam menilai ASWJ. Hakikatnya tiada satu pun madrasah yang wujud dalam kelompok ASWJ sama ada Asya’irah, Maturidiyyah mahupun Salafiyyah yang boleh bersekongkol dengan ajaran sesat Syiah Rafidhah. Jelas, dengan sumber hukum yang jauh berbeza, Syiah Rafidhah bukanlah sebuah mazhab, sebaliknya adalah sebuah kumpulan bid’ah yang sesat lagi menyesatkan.   

Read more >>